Szukaj na blogu

niedziela, 6 marca 2016

Orzechowa granola

Moja pierwsza domowa granola, i nawet całkiem niezła! Trochę się bałam że nie wyjdzie, a tu takie zaskoczenie. Pycha :) po spróbowaniu tej, już nigdy nie kupie gotowych w paczkach pełnych cukru! 




Składniki : 
  • 2 szklanki płatków owsianych 
  • 1 szklanka rożnych  orzechów ( u mnie laskowe, brazylijskie, nerkowe i pistacje) 
  • pół szklanki siemienia lnianego 
  • pół szklanki nasion dyni 
  • łyżka kakao 
  • łyżeczka cynamonu 
  • 2 łyżki oleju kokosowego 
  • 2 łyżeczki miodu 
    

W dużej misce najpierw mieszamy wszystkie suche składniki tj. płatki owsiane, pestki dyni, siemię lniane, orzechy, cynamon i kakao. Dodajemy płynny miód i rozpuszczony olej kokosowy (jeśli nie mamy w domu oleju kokosowego możemy go zastąpić zwykłym olejen roślinnym np. rzepakowym ) i dokładnie wszystko mieszamy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 150-160*C jakieś 30-40 minut. Co jakiś czas nalezy przemieszać granole żeby się równomiernie piekła. 



1 komentarz:

  1. Orzechowa granola chyba zagości dzisiaj na moim stole :)
    W wolnej chwili zapraszam na bloga: http://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń