Szukaj na blogu

poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Babeczki czekoladowe - owce




Składniki na ok. 12 szt. :
  • 220 g miękkiego masła
  • 200 g mąki
  • 20 g kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 jajka
Dodatkowo:
  • mini marshmallows 
  • jajka czekoladowe 
  • po 2 chip czekoladowe na każdą owce
  • bita śmietana 
Mąkę, kakao i proszek przesiać. Masło utrzeć z cukrem dodać jajka, ekstrakt a na końcu wymieszać z mąką i mlekiem. Foremki do babeczek napełniać do 3/4 wysokości. Piec w temp. 180ºC przez ok. 20 min. 
Gotowe wystudzić na kratce. Każdą babeczkę posmarować bitą śmietaną, poprzyklejać małe pianki, a z jajka zrobić głowę, przyczepiając chip czekoladowe posmarowane lekko śmietaną. Oczy również z bitej śmietany a nos to dziurki zrobione wykałaczką. 





Lekka Wielkanoc Babki i babeczki

2 komentarze:

  1. PRZEPIĘKNIE PRZYOZDOBIŁAŚ TE BABECZKI, DOMYŚLAM SIĘ ŻE DUŻO TRUDU CIĘ TO KOSZTOWAŁO, PIĘKNY EFEKT!

    POZDRAWIAM I ZAPRASZAM DO SIEBIE:

    WWW.SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM

    OdpowiedzUsuń