Szukaj na blogu

wtorek, 29 kwietnia 2014

Babeczki czekoladowe




Składniki na babeczki:
  • 200 g mąki
  • 20 g kakao
  • 220 g miękkiego masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 220 g cukru
  • kilka łyżek mleka
Składniki na krem:
  • 175 g ciemnej czekolady
  • 250 masła
  • 275 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • mini marshmallows do posypania
  • roztopiona czekolada
  • kilka pałeczek czekoladowych 
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w mikserze i wyrobić na jednolitą masę. Papilotki wypełnić do 3/4 wysokości ciastem i piec w temp. 180ºC przez 20 min. 
W tym czasie przygotować krem. Masło utrzeć z cukrem. Czekoladę rozpuścić w mikrofali (2-3 łyżki zostawić) i wymieszać z masłem. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na babeczki. Położyć kilka mini marshmallows, wbić pałeczkę czekoladową i polać roztopioną resztką czekolady. 








Babki i babeczki Na majówkę

4 komentarze:

  1. Musi, po prostu MUSI być pyszne ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pięknie udekorowane babeczki, chociaż ja jestem zwolenniczką babeczek bez kremu. Najczęściej piekę muffinki według przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/ Uwielbiam je bo są bardzo czekoladowe i niezwykle proste w wykonaniu. Mogę polecić wszystkim, którzy lubią nieskomplikowane przepisy.

    OdpowiedzUsuń