Szukaj na blogu

sobota, 26 kwietnia 2014

Babka marmurkowa





Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 i 1/4 kostki masła
  • 3 łyżki zmielonych migdałów
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • tłuszcz do wysmarowania formy
Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku nie przerywając ucierania do uzyskania jednolitej konsystencji. Mąkę z proszkiem przesiewamy i dodajemy do masła. Dodajemy szczyptę soli i ciasto dzielimy  na dwie równe części. Do jednej dodajemy mielone migdały, a do drugiej przesiane kakao. Do wysmarowanej formy masłem lub olejem i wysypanej bułką tartą przelewamy jasne ciasto, wyrównujemy i wlewamy ciemne ciasto. Warstwy lekko mieszamy. Babkę pieczemy ok.45 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200ºC. Gotową babkę oprószyć cukrem pudrem. 








Babki i babeczki Lekka Wielkanoc

2 komentarze:

  1. Uwielbiam taki marmurek, porywam kawałek do herbaty.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. piękna,wyrośnięta baba..uwielbiam takie proste ciasta do kawy...
    zapraszam i polecam bloga ;babkę-tulipan i inne
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/babka-tulipan.html

    OdpowiedzUsuń