Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 i 1/4 kostki masła
- 3 łyżki zmielonych migdałów
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- tłuszcz do wysmarowania formy
Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku nie przerywając ucierania do uzyskania jednolitej konsystencji. Mąkę z proszkiem przesiewamy i dodajemy do masła. Dodajemy szczyptę soli i ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy mielone migdały, a do drugiej przesiane kakao. Do wysmarowanej formy masłem lub olejem i wysypanej bułką tartą przelewamy jasne ciasto, wyrównujemy i wlewamy ciemne ciasto. Warstwy lekko mieszamy. Babkę pieczemy ok.45 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200ºC. Gotową babkę oprószyć cukrem pudrem.
Uwielbiam taki marmurek, porywam kawałek do herbaty.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
piękna,wyrośnięta baba..uwielbiam takie proste ciasta do kawy...
OdpowiedzUsuńzapraszam i polecam bloga ;babkę-tulipan i inne
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/babka-tulipan.html