Składniki na kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 250 g zimnego masła
- 40 g cukru pudru
- szczypta soli
- 30 g kakao
- 6 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na piankę:
- 6 białek
- 180 g drobnego cukru do wypieków
- 2 budynie waniliowe
- sok z połowy limonki
- 100 g rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 500 g borówek
Wszystkie składniki (pomijając kakao) zagnieść na kruche ciasto i podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i wyrobić. Schłodzić w lodówce przez 30 min obydwie części ciasta.
Po wyjęciu wyłożyć ciemne ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy ekstrakt i powoli wlewamy roztopione i przestudzone masło mieszając na bardzo małych obrotach lub rózgą. Na koniec dodajemy sok z limonki z budyniem. Mieszamy do połączenia się składników.
Wylewamy na ciemne ciasto, układamy niedbale borówki i ścieramy na tarce o grubych oczkach białą część ciasta. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180ºC i pieczemy 50-55 min. Do zrumienienia się wierzchu ciasta.
Prosty, a taki dobry! :)
Twoje ciasto śmieje się do mnie ,ale pyszotka.
OdpowiedzUsuńAleż bym sobie kawałek takiego ciasta teraz zjadła. Wygląda bardzo apetycznie. Lato na talerzu :)
OdpowiedzUsuń